Duurzaam wonen: tips voor het verduurzamen van je huurwoning

03 May Door Huurwoningeninnederland.nl

Het verduurzamen van je woning is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook leiden tot een lagere energierekening en meer comfort. Helaas is het verduurzamen van een huurwoning soms lastig omdat je als huurder niet altijd de vrijheid hebt om ingrijpende veranderingen aan te brengen. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om ook als huurder je woning te verduurzamen. In deze blogpost geven we je tips en advies voor het verduurzamen van je huurwoning.

1. Besparen op energie

Een van de grootste kostenposten in een huishouden is de energierekening. Door bewust om te gaan met energie kun je flink besparen op deze kosten. Enkele tips:

 • Gebruik energiezuinige apparaten met een A++ label.
 • Vervang gloei- en halogeenlampen door led-lampen.
 • Gebruik een slimme thermostaat om de verwarming efficiënter te regelen.
 • Schakel apparaten volledig uit in plaats van ze op stand-by te laten staan.
 • Isoleer ramen, deuren en muren om warmteverlies te voorkomen.

2. Besparen op water

Ook water is een kostbaar goed. Door bewust om te gaan met water kun je niet alleen kosten besparen, maar ook bijdragen aan een duurzamer leefmilieu. Enkele tips:

 • Kies voor een waterbesparende douchekop en toilet.
 • Laat de kraan niet onnodig lopen tijdens het tandenpoetsen of scheren.
 • Gebruik een regenton om regenwater op te vangen voor de tuin of planten.
 • Controleer en repareer lekkende kranen en leidingen.

3. Verminderen van afval

Het verminderen van afval is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook zorgen voor een opgeruimder huis. Enkele tips:

 • Scheid afval zoveel mogelijk en maak gebruik van de verschillende afvalstromen.
 • Kies voor duurzame producten met minder verpakkingen.
 • Breng spullen die je niet meer nodig hebt naar de kringloopwinkel of verkoop ze online.

4. Groene energie

Als huurder kun je niet altijd zelf zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen plaatsen, maar je kunt wel overstappen op groene energie. Kies voor een energiemaatschappij die groene stroom levert of vraag aan de verhuurder of er mogelijkheden zijn voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de woning.

5. Maak afspraken met de verhuurder

Als huurder ben je afhankelijk van de verhuurder als het gaat om het verduurzamen van je woning. Bespreek daarom je wensen en ideeën met de verhuurder. Misschien zijn er mogelijkheden om kleine aanpassingen te doen, zoals het plaatsen van tochtstrips of het vervangen van de cv-ketel. Daarnaast kan de verhuurder je informeren over duurzame maatregelen die al genomen zijn in de woning.

Conclusie

Het verduurzamen van je huurwoning kan soms lastig zijn, maar er zijn genoeg mogelijkheden om ook als huurder bij te dragen aan een duurzamer leefmilieu. Door bewust om te gaan met energie, water en afval kun je al veel bereiken. Daarnaast is het belangrijk om afspraken te maken met de verhuurder en samen te werken aan een duurzame toekomst.